Blir huden fast?

Blir huden lös eller fast efter en fettsugning?

Huruvida din hud blir fast eller inte, efter att du gör en fettsugning beror på flera faktorer. För det första beror det på hur elastisk din hud är, vilket varierar från person till person. Din hud kan vara elastisk och därmed återhämta sig bra. Om din hud inte är elastisk blir det istället svårare för huden att återhämta sig till sin ursprungliga form. 

Den andra faktorn som spelar in, är vilken typ av fettsugning du väljer att göra. Det finns speciella tekniker inom fettsugning som gör att huden blir fastare efter operationen. Dessa metoder är mer ytliga och behandlar huden efter operationen.

Det finns två olika metoder – den första innebär att man skär bort en bit av huden för att undvika att huden blir slapp. Vissa kirurger sätter även på särskilda plagg som verkar som kompressorer mot huden. Detta hjälper huden att behålla sin elasticitet. Den andra metoden innebär att kirurgen använder sig av laser. Huden behandlas på insidan för att förebygga att huden blir slapp. Båda metoderna är kända för att vara hjälpfulla supplement efter att fettsugningen är genomförd.

Den tredje faktorn beror på hur mycket du förbereder kroppen inför operationen. Om du motionerar regelbundet, kommer din hud ha mer elasticitet och återhämta sig bättre efter fettsugningen. Det är därför överviktiga personer måste gå på en diet och motionera flera månader innan operationen. Det kan ibland göras på sjukhus för att säkerställa att patienten får ett bättre resultat. En annan sak är även att man inte kan ta bort mer än fem liter fett, även om personen är kraftigt överviktig.

Det bästa är naturligtvis att gradvis minska i vikt inför operationen. Du måste ha tålamod och vara noga med vad du äter samt att du motionerar regelbundet för att undvika att huden blir slapp efter operationen.

 

Det finns tre områden på kroppen som lättare påverkas så huden blir lös;

 

1) Huden i nacken. Att strama åt huden i detta område är vanligt och man använder sig oftast av tekniken som mer ytlig. Man skär bort en liten del av huden och operationen lämnar inte några större defekter i nacken, om personen inte har varit kraftigt överviktig.

2) Armarna. Huden på baksidan av armarna är ett område som är svårare att strama upp. Precis som i behandlingen för nacken så skärs en bit av huden bort. Detta är framförallt nödvändigt på äldre patienter då kroppen producerar mindre och mindre collagen ju äldre man blir, vilket gör huden mindre elastisk. Detta så kallade armlyftet kallas brachioplastik och är den metod som är bäst för att minska på den slappa huden. Brachioplastik innebär att man gör ett snitt på insidan av armen. Man sträcker huden och överflödet tas bort. Metoden innebär dock en stor risk och man kan drabbas av lymfödem, detta för att lymfkärl tas bort i samband med operationen.

3) Magen. Slapp hud på sidan av magen tas oftast bort på samma vis som nacken och armarna. Dock bör större mängder hud tas bort av en annan typ av operation – bukplastik. Om du vill veta mer om bukplastik så kan du hitta information i menyn.