Att tänka på före en fettsugning

Saker du behöver veta innan du gör en fettsugning

Enligt det medicinska lexikonet Medline Plus, innebär fettsugning att ta bort överflödigt fett med särskild kirurgisk utrustning, som oftast utförs av en plastikkirurg. Genom att ta bort överflödigt fett från kroppen, innebär det att kroppens utseende förbättras och samtidigt jämnar ut kroppen. Bröst, rumpa, mage och ansiktet är de mest populära områden att genomföra en fettsugning på.

Den främsta orsaken till att man genomför en fettsugning är för kosmetiska orsaker. Personer vill bli av med sina ”kärlekshandtag”, fula, feta utbuktningar och en onormal haklinje etc. Genom att reducera fettet på insidan av låren, hjälper fettsugning till att förbättra sexlivet då det innebär att man lättare kommer åt vaginan. En annan orsak för att genomgå en fettsugning är att man vill forma kroppen på ett sådant sätt som inte går genom dieter och/eller motion.

Det ska dock noteras att fettsugning inte är en lösning för övervikt!

Fettsugning är inte riktigt så enkelt som att gå till läkaren och säga ”jag vill genomgå en fettsugning nu”. Önskar man genomgå en fettsugningsoperation måste man uppfylla visa kriterier:

1) Det bör göras en preliminär konsultation med en läkare. Det innebär att man går igenom patientens historik gällande hälsan och omfattande fysiska och psykiska undersökningar genomförs.

2) Ytterligare en konsultation bör därefter göras för att säkerställa att patienten haft tid att tänka igenom beslutet att genomföra en fettsugning.

3) Är patienten gift, bör dennes make/maka även närvara under konsultationen.

4) Patienten bör ställa frågor angående operationen, berätta om orsaken till önskan om fettsugning och patienten bör även känna sig nöjd över svaren som fås.

5) Patienten måste fullt förstå alla steg som ska göras före operationen, under operationen samt vad som behövs göras efter operationen för att undvika allvarliga komplikationer.

6) Patienten måste ha realistiska förväntningar på resultatet. Fettsugning förbättrar kroppens utseende och höjer självförtroendet, men kan aldrig leda till en perfekt kropp.

 

Eftersom fettsugning är en medicinsk procedur innebär det ett risktagande att genomgå operationen. Några komplikationer som kan uppstå av att genomgå en fettsugning är:

  • Vätskeobalans – kan uppstå på grund av att man avlägsnar stora mängder vätska och/eller injicerar vätska under operationen vilket kan resultera i att kroppen får en chock och hjärtproblem eller problem med levern kan uppstå.
  • Risken för infektioner är stor efter en operation, så även när det gäller fettsugning. Ibland skriver läkaren ut antibiotika och det är viktigt att hålla såret rent. Infektioner kan vara livshotande om man drabbas av nekrotiserande fasciit (bakterier som äter kroppsvävnad) eller toxisk chockliknande syndrom som orsakas av bakterier i samband med operationer.
  • Embolism kan uppstå och innebär att små fettkulor i blodkärlen fastnar och blockerar blodflödet till vävnaden. Detta kan leda till invaliditet. Tecken på embolism kan vara korta andetag och andningssvårigheter.
  • Biverkning eller överdosering av läkemedlet Lidocain kan vara dödligt. Lidocain är ett läkemedel som bedövar huden, och stora doser används under ingreppet. Biverkningarna från Lidocain är bland annat yrsel, rastlöshet, dåsighet, sluddrigt tal, muskelryckningar och kramp. Överdos kan innebära att hjärtat stannar.
  • Brännskador som orsakas av fettsugning med ultraljud.
  • Visceral perforation eller sticksår som uppstår när man punkterar ett organ kan innebära att man behöver göra ytterligare en operation och kan vara dödligt. Under operationen ser inte läkaren var kanylen är, vilket innebär att risken för att skada andra organ finns.
  • Död hud (necrosis) uppstår när huden skiftar i färg och ramlar av. Detta kan även leda till infektioner.
  • Parestesi innebär domningar och stickningar som kan uppkomma i området där man har fettsugit sig. Det kan även leda till ökad känslighet eller försämrad känsel, vilket ibland kan vara permanent.
  • Svullnad.
  • Även dödsfall förekommer.

Efter operationen

Även om operationen inte har några större komplikationer kan återhämtningen från fettsugning ändå vara jobbig och det finns en del saker man bör beakta.

Området som har behandlats kan ibland bli större än förut på grund av svullnader.

För att förhindra blodproppar efter operationen rekommenderas patienten att ta dagliga promenader.

Speciella kompressorer måste användas i två till tre veckor efter operationen för att minska svullnader, blödning och för att hjälpa till att forma den nya kroppen. Patienten brukar känna sig bättre efter en till två veckor efter ingreppet.

Slutligen så är det viktigt att röra på sig och hålla sig till en bra diet då det kommer att hjälpa dig att hålla dig i form.